Menu Menu
Zoeken

Vakbeurs voor event-, installatie- en
entertainmenttechnologie

12 t/m 14 januari 2026

Het SoundLab: Nog meer te doen, kijken en beleven op CUE

Een primeur op CUE2024 is de mogelijkheid om geluid te demonstreren in het SoundLab. In samenwerking met het Duitse DTHG zal het SoundLab speciaal voor CUE naar Nederland komen. Bestuurslid Eric Mattijsen en programmacommissielid Ron Bakker nemen ons mee de diepte in en vertellen over deze unieke toevoeging op de beurs.

 

Het SoundLab: Een zintuiglijke openbaring

Het SoundLab, een perfect geïsoleerde ruimte, stelt bezoekers in staat om geluid in zijn meest authentieke vorm te ervaren. Hier gaan demonstraties plaatsvinden zonder storende invloeden van buitenaf. Het vormt een onmisbare toevoeging aan de beursvloer, waardoor het aanbod van CUE2024 nog rijker en diverser wordt.

 

Altijd al de wens geweest om geluid te kunnen demonsteren

"Als bestuur hebben we altijd al de wens gehad om geluid te kunnen laten horen, maar dat heeft nogal wat voeten in aarde,” vertelt Mattijsen. "Andere disciplines zijn relatief eenvoudig te demonstreren, maar geluid is complexer vanwege de potentiële overlast over-en-weer. Deze wens hebben we al bestuur onderzocht en zo kwamen we bij het SoundLab uit. Met het SoundLab kunnen we nu, in een beursomgeving, de kracht en schoonheid van geluid demonstreren. Dit is een ware game-changer voor CUE."

 

 

Een complex audiosysteem

Ron Bakker heeft zich intensief beziggehouden met de technische productie van het SoundLab. Het audiosysteem is een complexe configuratie met meer dan 30 luidsprekers die zowel conventionele als object based immersive audio en stage tracking demonstraties ondersteunt, ontworpen om deelnemers hun systemen in optimale omstandigheden te laten demonstreren. "De kunst is om dit zo neutraal mogelijk te doen," legt Bakker uit. "Het draait niet om de merken, maar om de technologie en de creatieve mogelijkheden die het biedt."

 

Lezingen, masterclasses en demonstraties: Een feest voor het oor

In het SoundLab draait alles om geluid. Bakker: "Het SoundLab staat midden op de beursvloer en dat maakt het erg laagdrempelig om eens binnen te stappen en deel te nemen aan de sessies en workshops. Drie keer per dag wordt er een fast track sessie gehoorbescherming gegeven van slechts 15 minuten, een ontzettend actueel onderwerp en daar is tijdens een beursbezoek altijd wel even tijd voor!” Naast deze sessies zijn er masterclasses, demonstraties en lezingen over microfoongebruik, spraaktechnologie en meer. "Specialisten en geluidstechnici uit het hele land komen naar CUE om een lezing te geven over hun vakgebied.”